Keuken

“Koken is een daad van liefde”, aldus de spreuk die op Venwoude in de keuken hangt. Hoe lekker en afwisselend vegetarisch eten kan zijn, wordt dagelijks bewezen door onze koks die allemaal goed geschoold zijn in de natuurvoedingskeuken.

Naast ‘Hollandse pot’ serveren we gerechten vanuit de hele wereldkeuken. We eten met de seizoenen mee en streven naar een goede en gezonde balans in smaak, verteerbaarheid en voedingswaarde.

Biologisch en overwegend vegetarisch
We eten zo veel mogelijk verse biologische producten uit de regio die worden geteeld met respect voor mens, dier, bodem en milieu. Soms komen de groenten letterlijk zo van het land – dat zie je en proef je!

Ook kiezen we bewust voor weinig vis en vlees. Simpelweg omdat dat veelal gezonder is, diervriendelijker en minder belastend voor het milieu en klimaat op onze planeet.

Voor meer informatie of speciale wensen: mail naar Jelmer of bel naar 035-666 84 47.
We helpen je graag.

Met de seizoenen mee

Op Venwoude eten we met de seizoenen mee. Groenten in hun eigen oogstseizoen smaken beter en liggen ons ook beter op de maag. Eet maar eens een tomaat op een koude en op een warme dag, dan begrijp je het verschil. Bovendien verbruiken groenten die buiten hun eigen seizoen worden geteeld meer energie, een punt waar wij graag rekening mee houden.

In het najaar staan er bij ons dan ook regelmatig pompoen, winterpeen, venkel, rode biet en paddenstoelen op het menu.
In de winter serveren we groenten als veldsla, knolselderij, pastinaak, koolsoorten, rettich en schorseneren.
Zodra in het voorjaar de buitentemperatuur weer gaat oplopen, wordt het tijd voor radijs, raapstelen, spinazie en meiknolletjes.
In de zomer genieten we van een overvloed aan tomaat, courgette, aubergine en komkommer.

Naar boven

 

Gezonde balans

Zoals overal op Venwoude zoeken we ook in de keuken naar een goede balans:

  • in het kleurenpalet op je bord,
  • in de contrasten tussen de smaken zoet, zuur, zout, scherp en bitter,
  • in de afwisseling tussen knolgewassen en bladgroenten,
  • in de afwisseling tussen bereidingswijzen zoals stomen, roerbakken, stoven of frituren,
  • tussen winterse en zomerse gerechten: in de zomer serveren we vooral verkoelende gerechten, in de winter juist verwarmende.

Onze maaltijden zijn altijd een feest voor het oog. Daarnaast sluiten ze qua voedingswaarde ook goed aan bij waar deelnemers van specifieke groepstrainingen extra behoefte aan hebben.

Al deze aspecten dragen bij aan onze fysieke gezondheid, ons emotionele welbevinden en ons geestelijke evenwicht.

Naar boven

 

Ontbijt, lunch en diner

Driemaal per dag biedt het buffet in de eetzaal een gevarieerd assortiment aan warme en koude gerechten.

Ontbijt
Het ontbijt biedt voor elk wat wils: muesli en zelfgemaakte granenpap, misosoep, cornflakes, verschillende soorten fruit en meerdere soorten brood. Verder yoghurt, koffie, (kruiden)theeën, sinaasappelsap en diverse soorten broodbeleg, van boerenkaas tot notenpasta’s.

Lunch
De lunch bestaat uit een dagverse soep en een warm lunchgerecht zoals gevulde paprika of een bladerdeegflapje gevuld met spinazie en feta. Daarnaast is er altijd keus uit diverse salades. In de zomer zijn dit vooral rauwkostsalades, in de winter ook wel salades van gestoomde groenten.

Verder zijn er altijd geroosterde zaden, kiemen en diverse dressings aanwezig, evenals verschillende soorten brood en beleg.

Diner
Het diner bestaat uit een dagelijks variërend menu uit de natuurvoedingskeuken en wordt gekenmerkt door een verfijnde balans tussen smaak, kleur, voedingswaarde en verteerbaarheid. Naast ‘Hollandse pot’ putten onze koks inspiratie uit vele culinaire tradities vanuit de hele wereld, zie hieronder.

Naar boven

 

Wereldkeuken

De Mediterrane keuken is warm, rijk en gastvrij en op Venwoude heel populair. Typerende ingrediënten zijn olijfolie en knoflook, kruiden als oregano, rozemarijn en basilicum (zo mogelijk vers uit onze eigen kruidentuin) en groenten als tomaat, aubergine, courgette en venkel.

De Japanse keuken met haar mooie kleuren en subtiele smaken behoort tot de meest verfijnde en uitgebalanceerde keukens ter wereld. Wij maken dan ook graag en vaak gebruik van ingrediënten als bruine rijst, shoyu, mirin, gember, miso, seitan, tempeh, tofu en zeewieren.

De Indiase keuken is zeer veelzijdig en afwisselend mild en scherp. Regelmatig staan dal (een linzengerecht), curryschotels en chutney’s bij ons op het menu. Typerende ingrediënten voor de Indiase keuken zijn de heerlijk geurende basmatirijst, papadums, cashewnoten en kruiden als koriander, kruidnagel, kerrie en munt.

Ook gerechten uit Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika komen bij ons regelmatig op tafel. En natuurlijk wordt ook onze eigen Hollandse pot niet vergeten. Onze koks zijn meesters in het maken van verrassende creaties met gierst, aardappelen, diverse koolsoorten, erwten en bonen.

Naar boven